Què és Trampress?

TramPress és una web dedicada a la teoria (descriptiva) i l’anàlisi del periodisme i la informació, i també a les tècniques dels diversos gèneres, de la notícia més elemental a la crònica, l’entrevista i el reportatge. La intenció és posar a l’abast de qualsevol persona, però sobretot d’estudiants i periodistes, els materials teòrics i els textos d’anàlisi que he escrit sobre el periodisme i la informació.

Sota l’etiqueta Trampas del Periodismo, hi trobareu exposada amb detall, en setze capítols, tota la meva teoria sobre la naturalesa subjectiva i interpretativa de la informació que, en primer lloc, és una crítica fonamentada, documentada i definitiva de tots els insostenibles prejudicis objectivistes que, des de la ignorància o el cinisme, han confòs el periodisme amb una mena de religió edificada sobre una idea de veritat que ningú no sap on queda. El relativisme que sostinc no és ni una invitació a la impunitat (que de fet és el que empara amb traïdoria l’objectivisme) ni a l’arbitrarietat, ben al contrari, defenso que l’ètica només pot ser conseqüència de la llibertat, i la llibertat només la pot donar la competència, el coneixement. Si l’objectivisme proclama que s’ha de separar la informació de la opinió, jo explico que això no pot ser i a més és impossible. Encara més: el que pot ser tramposa i per això mateix perillosa no és pas l’opinió, sinó la informació que, de vegades, no és més que un exercici d’opinió emmascarada, oculta. Tot plegat s’emmarca en una teoria general de la comunicació que restitueix els conceptes capitals de context i d’intenció que fa ja gairebé un segle va destacar l’antropòleg Bronislaw Malinowski i que, a mitjan segle XX, el filòsof del llenguatge John L. Austin va formular a través de la seva coneguda teoria dels actes lingüístics, és a dir, les accions que duem a terme a través del llenguatge: How to do Things with Words (Oxford University Press, 1962).

Sota l’etiqueta Anatomía del Periodismo, hi penjaré a mesura que estiguin llestos els capítols d’un manual de periodisme que he començat a redactar. El primer capítol —Toda la verdad sobre la verdad en el periodismo—fa una anàlisi detallada dels errors que cometen Bill Kovach i  Tom Rosenstiel quan, amb notable alegria, es posen a explicar i defensar un postulat de la informació que ja de bon principi sembla un notable despropòsit: La verdad: el primer principio y el más confuso (Los elementos del periodismo).

A l’apartat dedicat a Històries exemplars comentaré, amb l’objectiu de difondre’ls, tota mena de treballs periodístics —cròniques, entrevistes i sobretot reportatges, escrits o audiovisuals, és ben igual— que al meu entendre són textos de referència del periodisme més genuí.

A la carpeta de Papers, una mica calaix de sastre, hi trobareu assajos diversos sobre comunicació, anàlisis de la informació i crítiques de llibres sobre periodisme i periodistes.

Finalment, l’Òstia de la setmana només vol ser una columna —irònica de vegades, satírica d’altres— sobre l’actualitat, amb l’objectiu central d’examinar les estratègies informatives dels mitjans.

 

francesc-burguet

Francesc Burguet Ardiaca, periodista, va ser professor de sang calenta a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la desacreditada UAB. El segle passat va publicar algunes crítiques de teatre polèmiques i unes quantes entrevistes agudes i fins i tot alguna d’esdrúixola, sobretot al setmanari El Món, al Diari de Barcelona i El País. El 1987 li van donar vés a saber per què el Premi Ciutat de Barcelona de Periodisme. Entre altres llibres ha publicat La CNT i la política teatral a Catalunya 1936-1939 (1984), Premi d’assaig Salvador Seguí 1982; El pes dels morts (1986), amb dibuixos de Comediants i música de Lluís Llach; Teatre Lliure 1976-1987 (1987), amb fotografies de Josep Ros Ribas; Protagonistas (1990); Els diaris de la Rambla (1997); Construir les notícies (1997); Almadrava de Roma (1999), Premi de poesia Màrius Torres 1998; Les trampes dels periodistes (2004), Premi d’assaig Josep Vallverdú 2003, Las trampas de los periodistas (2008) y El Mejor Libro Jamás Escrito sobre Entrevistas. Técnicas, estrategias y Poder de la Entrevista periodística (2015).

correu: fburguetardiaca@gmail.com